Zdrowa przekąska

Każdy z nas lubi coś pochrupać przed telewizorem, ale co jeść gdy nie chcemy pakować w siebie pustych kalorii, kilogramów cukru i soli. Okazuje się, że oprócz gotowych chipsów bananowych czy jabłkowych, które też polecamy, pod warunkiem, że nie są obsypywane cukrem pudrem, co się często zdarza, możemy sobie w domu przygotować zdrową i smaczną przekąskę. Która pasuje do telewizora i pilota jak pięść do nosa ;) A smak można regulować wedle swoich preferencji smakowych, bo czy dodamy miodu, czy innych przypraw to za, każdym razem mamy inny ciekawy smak.

Składniki:


400 g cieciorki suchej, może być również po przepłukaniu z puszki, ale my na łatwiznę nie chodzimy
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki brązowego cukru
łyżka żółtej pasty curry
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka cynamonu
sól do smaku
ulubione przyprawy, my użyliśmy mieszanki prosto z Azji (dziękujemy Panie Marku ;), w której skład wchodzi min.kolendra, kumin, papryka, imbir, czosnek, kardamon, gorczyca, ostryż długi, kozieradka, fenkuł, strączyniec, goździki, gałka muszkatołowa i nasza ulubiona zapaliczka cuchnąca, cokolwiek to jest ;)



Cieciorkę moczyć przez noc w zimnej wodzie, odlać wodę i ugotować do miękkości, około 1,5 godziny. Odcedzić, wystudzić i porządnie odsączyć. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C, wyjąc posmarować olejem i dokładnie wymieszać z przyprawami. Piec kolejne 15 minut w 200°C lub do uzyskania pożądanej chrupkości, studzić w uchylonym piekarniku.














Komentarze

Popularne posty