sobota, 26 grudnia 2015

Sałatka z kaki i granatem


Kolorowo, smacznie, zdrowo - te hasła charakteryzują tą potrawę. Cudne połączenie kilku składników sprawi, że pyszną przekąskę w pracy lub delikatną kolację mamy zagwarantowaną. Takie łączenie owoców, sałat, sera i orzechów jest bardzo smaczne, a przy tym modne, więc jeżeli chcecie być cool bierzcie się do produkcji takich pyszności.


Składniki:

1 owoc kaki
1 ser camembert
1 owoc granatu
garść roszponki
garść orzechów nerkowca

Sos:
sok z 1/2 granatu
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny 
pieprz


Roszponkę ułożyć na półmisku. Owoc kaki obrać i pokroić  na cząstki, ułożyć na roszponce. Ser pokroić, ułóż na sałacie. Przekroić granat na połowę, jedną część obrać i posyp sałatkę, z drugiej części granatu wycisnąć sok. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni i gdy wystygną posypać po sałatce. Dodać do soku z granata miód, sok z cytryny i trochę świeżo zmielonego pieprzu, wymieszać. Sosem polać sałatkę.
















2 komentarze: