Cielaczek


To ciasto muuusi się udać i do tego muuuusi być pyszne





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
0,75 kg sera
2 jajka
0,5 kostki margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
cukier waniliowy

Ciasto: jajka miksować z cukrem na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypać kakao. Na koniec, cały czas miksując wlewać powoli olej, dżem, a potem mleko. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na ciasto nakładać łyżką kleksy z masy serowej. Piec w temperaturze 180°C przez 50 - 55 minut.

Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem dodając  jajka i zmielony twaróg. Cały czas miksując wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję , aby lał się z łyżki (jeśli tak nie jest można rozrzedzić odrobiną mleka).











Komentarze

  1. Proste w wykonaniu i rewelacyjne w smaku. Początkowo ma się wrażenie, że masy serowej jest za dużo, ale ,,Kulinarnym" trzeba wierzyć do końca.
    Gratulacje za wzorcowo prowadzony blog i wysokie miejsce w konkursie.
    Pozdrawiam, C-a.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy bardzo za słowa uznania :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty