Cielaczek
Ciasto:
2
szklanki mąki
1
szklanka cukru
¾
szklanki oleju
2
jajka
1
szklanka mleka
3
łyżki kakao
2
łyżki dżemu
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
serowa:
0,75
kg sera
2
jajka
0,5
kostki margaryny
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
szklanka cukru
cukier
waniliowy
Ciasto:
jajka miksować z cukrem na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia oraz sodą. Następnie wsypać kakao. Na koniec, cały czas miksując
wlewać powoli olej, dżem, a potem mleko. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na ciasto nakładać łyżką
kleksy z masy serowej. Piec w temperaturze 180°C przez 50 - 55 minut.
Proste w wykonaniu i rewelacyjne w smaku. Początkowo ma się wrażenie, że masy serowej jest za dużo, ale ,,Kulinarnym" trzeba wierzyć do końca.
OdpowiedzUsuńGratulacje za wzorcowo prowadzony blog i wysokie miejsce w konkursie.
Pozdrawiam, C-a.
Dziękujemy bardzo za słowa uznania :-)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń:)
Usuń