Słodkie polędwiczki faszerowane



Składniki:

polędwica wieprzowa
½ słoika suszonych pomidorów
30 dag grzybów najlepiej leśnych, mogą być również pieczarki
20 dag sera żółtego
cebula
pieprz, sól
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
3 łyżki musztardy dijon 

Polędwiczkę rozciąć tak aby utworzył się płat mięsa (ciężko to wytłumaczyć, ale tak jakby rozwijać roladę), posmarować musztardą. Grzyby i cebulę posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pomidory pokrojone w paski, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce dodać do farszu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posmarować farszem polędwice, zwinąć w roladę, mocno ścisnąć i związać nitką. Obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C, podawać na ciepło z delikatnym sosem lub na zimno.





Komentarze

Popularne posty