Placki ziemniaczane a'la Bartuś


Danie do złudzenia przypominające placki po węgiersku, ale jest to radosna twórczość Bartka i jego pomocników, efekt oceńcie sami 


Składniki:

Placki
2 kg ziemniaków
1 duża cukinia
300 g pieczarek
2 cebule
2 jajka
6-7 łyżek maki pszennej (może być i więcej aby masa miała odpowiednią konsystencję)
sól
pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki, cebule, cukinie obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do masy ziemniaczanej. Dodać jajka, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć niezbyt grube placki wielkości małego naleśnika na złoty kolor.

Gulasz
1kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
250g pieczarek
1 papryka czerwona
1 cebula
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek,
przecier pomidorowy
olej do smażenia
mąka pszenna

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Dusić  pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Podczas duszenia oczyścić pieczarki, pokroić w półplasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu, dodać do mięsa wraz z papryką. Gotować mięso do miękkości. Pod koniec 2- 3 łyżki mąki rozmieszać z przecierem pomidorowym tak by nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem.







Komentarze

  1. Dania jarskie z gulaszem wieprzowym? Coś chyba nie tak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki same są daniem jarskim, a gulasz jest tutaj dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty