Słoneczko drożdżowe
2,5 szklanki mąki
łyżeczka drożdży
1 jajo
szklanka letniej wody
szczypta soli
2 łyżki cukru
krem czekoladowy, marmolada do wypełnienia
1 jajo do posmarowania
Drożdże rozpuścić z cukrem w pół szklanki wody, zostawić w cieple do rozmnożenia, po tym czasie przelać do miski, dodać mąkę, sól, jajo i resztę wody dokładnie wyrabiając ciasto, regulować twardość dodając trochę wody lub mąki. Pozostawić do wyrośnięcia około 1 godziny. Podzielić na 2 części i rozwałkować jednakowe okrągłe placki. Dolną część posmarować kremem lub marmoladą, przykryć górną i ponacinać jak pizze, nie przecinając środka. Wywijać dwukrotnie wokół własnej osi części ciasta, pozostawić chwile do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze około 180°C około 30 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Na fotografiach podwojono ilość składników.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń