niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie po żydowsku

Składniki:

6 - 8 płatów śledziowych (matjasy)
5 - 6 ząbków czosnku
2 cebule
2 czubate łyżki majeranku
2 - 3 łyżki oleju +  tyle, aby przykryć śledzie
1 słoiczek czosnku konserwowego

Matjasy dokładnie wypłukać i moczyć w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie wypłukać i odstawić do osiąknięcia z wody. Pokroić na 1 - 2 cm paski, dodać  czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony czosnek konserwowy, cebule pokrojoną w półplasterki i tarty majeranek. Całość dobrze wymieszać, wlać co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do słoika, ciasno ugniatając, dolać tyle oleju, aby śledzie były przykryte i szczelnie zamknąć.  Najlepiej smakują po 48 godzinach przechowywania w lodówce.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz