Śledzie po żydowsku
Te śledzie to u nas klasyk, nie ma wigilii bez śledzika po żydowsku. Nawet Ci którzy mówią, że za śledziem nie przepadają tych skosztują ze smakiem. Proste w wykonaniu z prostych i łatwo dostępnych składników. Polecamy.
6 - 8 płatów śledziowych (matjasy)
5 - 6 ząbków czosnku
2 cebule
2 cebule
2 czubate łyżki majeranku
2 - 3 łyżki oleju + tyle, aby przykryć śledzie
1 słoiczek czosnku konserwowego
Matjasy dokładnie wypłukać i moczyć w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie wypłukać i odstawić do osiąknięcia z wody. Pokroić na 1 - 2 cm paski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony czosnek konserwowy, cebule pokrojoną w półplasterki i tarty majeranek. Całość dobrze wymieszać, wlać co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do słoika, ciasno ugniatając, dolać tyle oleju, aby śledzie były przykryte i szczelnie zamknąć. Najlepiej smakują po 48 godzinach przechowywania w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz