Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku z pewnością z sułtanem to niewiele mają wspólnego, ale zaraz po tych po żydowsku goszczą zawsze na naszej wigilii. Rodzynki i odrobina miodu, podkreślają smak śledzia. Zresztą spróbujcie sami. 




Składniki:

8 - 10 płatów śledziowych matjasów
50 g rodzynek
2 cebule 
½ szklanki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 płaskie łyżeczki cukru lub miodu
2 łyżki soku z cytryny

Filety moczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu, opłukać, odsączyć i pokroić w 2 cm paski. Rodzynki zalać gorącą wodą, zostawić do ostudzenia, odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszkloną na oleju cebulę połączyć dokładnie z koncentratem pomidorowym, cukrem, sokiem z cytryny i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodać filety i rodzynki, delikatnie wymieszać. Przechowywać w lodówce 2-3 dni.











Komentarze

Popularne posty