Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Bardzo ciekawa i smaczna zupa pełna warzyw i dodatków. Czy taką robią Włosi tego tak na prawdę nie wiemy, ale ważne że nam smakowała i zniknęła do ostatniej łyżki. Jeśli ktoś taką zupę jadł w Italii to prosimy o jej wykonanie i komentarze czy smak zbliżony do oryginału.
2 marchewki
2 czerwone papryki
1 cukinia
6 suszonych pomidorów
3 średnie pomidory obrane ze skóry
garść fasolki szparagowej
150 g makaronu farfalle
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 l wywaru z warzyw
18 oliwek czarnych
szczypta soli
3 łyżki oliwy
sok z jednej cytryny
natka pietruszki, pestki dyni do podania
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać i bardzo drobno posiekać. Wrzucić do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, i podsmażać kilka minut na 3 łyżkach oliwy. W tym czasie pokroić cukinię i paprykę na dowolnej wielkości kawałki. Gdy warzywa lekko się podsmażą, dodać do garnka paprykę, fasolkę szparagową oraz cukinię, zalać wywarem i gotować wraz z makaronem około 18 minut. Następnie dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone, oraz suszone pomidory i oliwki pokrojone na kawałki. Gotować kolejne 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać z zieleniną i dowolnymi ziarnami.
Komentarze
Prześlij komentarz