Pałki z kurczaka pieczone pionowo
W taki sposób udek jeszcze nie robiliśmy, chociaż obserwowaliśmy już tą metodę jakiś czas. Kurczak wyszedł miękki i soczysty i upieczony z każdej strony tak samo. Polecamy podawać z upieczonymi ziemniakami, wtedy wychodzi danie jednopiekarnikowe.
5 pałek z kurczaka
1,5 łyżki słodkiej papryki
1,5 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
olej
1/2 łyżeczki pieprzu
sok z 1/2 cytryny
1 duży ziemniak
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać do nich 4 łyżki oleju oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, suszony majeranek, łyżeczkę soli oraz pieprz. Wycisnąć do tego sok z cytryny i dokładnie wymieszać całość. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ziemniaka dokładnie umyć i pokroić na dość grube plastry. Plastry ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, polać olejem i posypać solą.
Następnie wbić po dwie wykałaczki i nadziać na nie przygotowane wcześniej pałki z kurczaka. Tak przygotowane pałki wstawić do piekarnika. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarze
Prześlij komentarz