Krem z selera i jabłka

Seler to warzywo, które najczęściej stosujemy jako tylko dodatek do zup, a nie składnik główny. Dziś postanowiliśmy zrobić zupę selerową, z dodatkiem jabłka i sera z niebieską pleśnią. Nawet Ci co patrzyli na miseczki sceptycznie zjedli wszystko do ostatniej łyżki.
 
Składniki:

1,2 l bulionu warzywnego 
700 g selera korzeniowego
350 g ziemniaków
350 g jabłka
150 g sera z niebieską pleśnią
100 g cebuli
50 ml śmietanki 36 %
3 łyżki oleju 
sok z ½ cytryny
listki z kilku gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego
sól
pieprz

Selera, jabłka oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ser pleśniowy i cebulę również pokroić w kostkę.
W niedużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić selera oraz cebulę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać do garnka bulion, doprowadzić  całość do wrzenia i gotować przez 20 min. Dodać jabłko wraz z sokiem z cytryny i gotować przez kolejne 5-10 min lub do momentu, gdy warzywa będą już bardzo miękkie. Po tym czasie zdjąć zupę z ognia, zmiksować blenderem na aksamitny krem, po czym ponownie umieść na średnim ogniu i wmieszać połowę sera oraz śmietankę. Jeżeli zupa jest za gęsta, dolać trochę wrzątku. Podawać zupę posypaną resztą sera.







Komentarze

Popularne posty