Gotujemy z Katarzyną Bosacką

4 drużyny składające się uczennic klas gastronomicznych wykonywały różne potrawy z wykorzystaniem produktów nabiałowych. Natalia i Magdalena na pierwszy ogień wzięły nasz chleb twarogowy, a następnie wykonały panna cottę bez grzechu, taką przewrotną, ponieważ nie na śmietance, a na kefirze wysokobiałkowym. Debiutantki czy Patrycja i Paulina zrobiły fenomenalny chłodnik kataloński, pachnący świeżymi pomidorami i truskawkami, zabielony maślanką, oczywiście z OSM Krasnystaw. Amelia i Karolina sporządziły tarte na niebiańsko kruchym spodzie, z wiosennymi szparagami w towarzystwie 3 serów (Ambasador, Gouda i Zamojski). Magdalena i Sylwia natomiast zmiksowały lekką jak chmurka przekąskę z serka wiejskiego z dodatkiem wędzonego łososia podaną niecodziennie, bo w mrożonych łódeczkach z cytryny.
Organizacja warsztatów kulinarnych dla młodzieży we współpracy z producentem ze spółdzielni mleczarskiej to fantastyczny sposób na promowanie zdrowego odżywiania i lokalnej produkcji żywności. Warsztaty takie mogą nie tylko uczyć młodych ludzi umiejętności gotowania, ale także zwiększać świadomość na temat pochodzenia składników i znaczenia wspierania lokalnych producentów. Warsztaty kulinarne dla młodzieży zawsze stanowią wspaniałą okazję do nauki, zabawy oraz rozwijania pasji kulinarnej. Współpraca z producentem spółdzielni mleczarskiej dodatkowo wzbogaca takie przedsięwzięcie o element edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania, pochodzenia produktów i ich wpływu na nasze zdrowie. Ponadto, pani Bosacka, dzieląc się swoją wiedzą i pasją, może zainspirować młodzież do eksperymentowania w kuchni i poszukiwania własnych, zdrowych wersji ulubionych dań.
Zajęcia takie nie tylko promują zdrowy styl życia i odżywianie, ale również uczą pracy zespołowej, planowania i organizacji pracy w kuchni. Są również doskonałą okazją do rozwijania kreatywności oraz umiejętności społecznych. Dzięki temu uczestnicy warsztatów wychodzą z nich nie tylko z nowymi umiejętnościami kulinarnymi, ale także z większą świadomością znaczenia zdrowego odżywiania i lokalnej produkcji żywności.
Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze. Uczniowie mieli okazję, by zrobić sobie selfie z gwiazdą, a także otrzymać autograf.
Spotkanie zorganizowały i czuwały nad prawidłowym przebiegiem nauczycielki z działu gastronomii: Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak, Agata Jędruszczak i Katarzyna Oleszczuk, dzięki wsparciu pani dyrektor Małgorzaty Jędruszczak, pani wicedyrektor Katarzyny Mańko i pani kierownik kształcenia praktycznego Kingii Ciurysek.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie przygotowała dla uczestników wiele niespodzianek, każdy otrzymał pakiet artykułów promocyjnych firmy za co serdecznie dziękujemy i czekamy na kolejne konkursy organizowane przez OSM, być może ponownie do nas szczęście się uśmiechnie.
Komentarze
Prześlij komentarz