Al'a carbonara z awokado
Wegańska carbonara z awokado, to nasza propozycja na obiad. Zaraz odezwą się z pewnością znawcy kuchni i zaczną krzyczeć, że carbonary to tak się nie robi. Tak my to wiemy, ale w kuchni lubimy eksperymentować a nie trzymać się tylko ściśle receptur.
1 op. makaronu spaghetti
2 dojrzałe awokado
3 ząbki czosnku
2 żółtka
sól
pieprz
300 ml śmietanki 30%
½ cytrynu
tarty parmezan
prażone ziarna dyni
natka pietruszki
Awokado przekroić, wydrążyć do miski. Dodać sok z połowy cytryny, żółtka, śmietankę, sól oraz pieprz. Zlednować na gładką emulsję.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać przygotowany sos do jeszcze gorącego makaronu, wstawić na mały palnik i mieszać całość. Wyłączyć palnik , dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyporcjować makaron i posypać go parmezanem i prażonymi pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz