Sałatka ziemniaczana ze szparagami
Sałatka idealna na grilla ale również jako samodzielne danie na kolację. Dobrze komponuje się z grillowaną kiełbaską czy karkówką. Warto ją przygotować póki dostępne są jeszcze szparagi, bo na następne trzeba będzie czekać cały rok.
Składniki:
500g młodych ziemniaków
500g zielonych szparagów
pęczek szczypioru
100g cebulek marynowanych
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie w mundurkach do miękkości. Odstawić do wystudzenia. Kiedy będą zimne, obrać je ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Szparagi umyć i oderwać im twarde, zdrewniałe końcówki. Pozostałe części szparagów pokroić na kawałki długości 3-4 cm i ugotować na parze pod przykryciem przez około 3 minuty, aby były lekko twarde. Odstawić do wystudzenia.
Szczypior drobno posiekać, marynowane cebulki odsączyć z zalewy.
Musztardę, ocet i olej wymieszać ze sobą.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, szparagi, szczypior i cebulkę. Dodać sos oraz przyprawy. Składniki wymieszać ze sobą.
Komentarze
Prześlij komentarz