Twarogowa babka z bakaliami

Mięciutka, lekko wilgotna babka pełna bakalii. Jest idealna gdy pieczemy sernik i zostaje nam trochę sera, z którym nie wiemy co zrobić. Możecie ją upiec w klasycznej formie do babki lub tak jak my tym razem w keksówce. I tak i tak smakuje doskonale. 

Składniki: (keksówka 11 na 30 cm)

100 g miękkiego masła
200 g twarogu z wiaderka
120 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
2 żółtka
2 jajka
300 g mąki pszennej
20 g proszku do pieczeni

Bakalie:
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli, drobno posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g pistacji lub innych orzechów drobno posiekanych

Dodatkowo:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
cukier puder
posiekane bakalie do posypania po upieczeniu
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki

Miękkie masło, twaróg, cukier waniliowy i cukier puder umieścić w misie miksera. Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy. Dodaję żółtka i jajka, miksuję do połączenia.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować przez kilka minut.
Przygotowane bakalie (posiekane orzechy, morele, rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę z pomarańczy) dodać i wymieszać łopatką lub łyżką.
Ciasto wyłożyć do  keksówki (posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą), wygładzić. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (góra-dół), do suchego patyczka..
Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 10 minut, aby przestygło, po czym wyjąć i polać lukrem (sok z cytryny z cukrem pudrem, wymieszany do konsystencji śmietany). Od razu posypać posiekanymi bakaliami.








Komentarze

Popularne posty