Rabanadas z cynamonem

Portugalskie rabanadas, zwane też złotymi kromkami, tradycyjnie przygotowuje się w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Chleb namoczony w mleku z dodatkiem porto smaży się na złocisty kolor, a następnie obtacza w mieszance cukru i cynamonu. My przygotowaliśmy wersję bez porto i z bagietki. Idealna przekąska do kubka mleka. 

Składniki:

1/2 świeżej pszennej bagietki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
oliwa lub olej do smażenia
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cynamonu

Mleko roztrzepać z jajkiem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. W drugiej miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
Bagietkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Można. Plastry moczyć w mleku z jajkiem. Smażyć na złoto – po ok. 2 minuty z każdej strony, na moment odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia i od razu przełożyć do miseczki z cukrem i cynamonem.








Komentarze

Popularne posty