Zupa z cukinią i fetą
Jesteśmy wielkimi fanami zup, a nasi pierwszoklasiści nie do końca. Zauważamy natomiast, że już drugoklasiści, a tym bardziej trzecioklasiści są już wielkimi fanami wszelakich zup. Z tego powodu komponujemy i wyszukujemy co raz to nowych przepisów. Dzisiaj zupka cukiniowa z dodatkiem słonawej fety wyszła znakomicie, a prezentuje się równie atrakcyjnie.
600 g cukinii
6-8 ziemniaków
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
2/3 łyżeczki kurkumy
pęczek koperku
150 ml śmietanki 30%
ser feta lub sałatkowy
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (co chwilę mieszając, na średnim ogniu, ok. 5 minut). Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i wymieszać. Podsmażać razem przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając. Dodać przeciśnięty czosnek, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, pieprz oraz w razie potrzeby sól do smaku. Po zagotowaniu gotować zupę przez ok. 2 - 3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię (nieco większą niż ziemniaki). Gotować do miękkości. Odstawić z ognia, dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Podawać z fetą oraz pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz