Pancakes z truskawkami
Różnego rodzaju placuszki, pancakes czy racuszki uwielbiamy, szczególnie w czasie gdy są dostępne świeże owoce sezonowe. Dziś przygotowaliśmy je z dodatkiem pachnących i słodkich truskawek. Nic więcej nam w tej chwili nie trzeba.
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
1 szklanka pokrojonych na kawałeczki truskawek
Suche składniki umieścić w dużej misce (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól), zrobić dołek po środku i dodać składniki mokre: mleko, jajko, masło, wanilię, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać ze sobą, niezbyt długo - przygotowane ciasto odstawić na przynajmniej 10 minut.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, posmarować masłem lub olejem. Do ciasta naleśnikowego dodać pokrojone na kawałeczki truskawki - nie mieszać z ciastem, mogą być rozsypane po wierzchu.
Na lekko rozgrzaną patelnię wlewać ostrożnie porcje ciasta i nadać okrągły kształt. Smażyć na niewielkim ogniu, aż spód stanie się złocisty, a na powierzchni placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i dosmażyć.
Komentarze
Prześlij komentarz