Bałkańskie cevapcici

Cevapcici to rodzaj kotletów z mięsa mielonego przygotowywane w Chorwacji oraz innych krajach bałkańskich. W zależności od regionu różnią się nie tylko nazwą, ale także dodatkami, z którymi są podawane. My oryginalnych nie jedliśmy, ale uważamy, że nasze wyszły wyjątkowo smaczne. A do tego domowej roboty tzatziki i gotowe.

Składniki:

300 g mielonej wieprzowiny
300 g mielonej wołowiny
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
sól 

Mięso przełożyć do sporej miski i połączyć dobrze, używając dłoni.
Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować przy pomocy blendera. Wmieszać ją do mięsa.
Następnie dodać wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz słodką i ostrą paprykę, mielony kminek, majeranek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa mięsna powinna być dość gęsta i lepić się do rąk. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie uformuj z masy mięsnej podłużne kotleciki i nadziać je na długie wykałaczki. Smażyć na patelni grillowej lub na grillu, pamiętając o obracaniu. Podawać z sosem tzatziki. 








Komentarze

Popularne posty