Czekoladowa podusia z ciasta francuskiego

Kolejna propozycja z TikToka która przypadnie do gustu zwłaszcza małym łasuchom. W zasadzie maluchy mogą ten deser zrobić prawie samodzielnie, z niewielką pomocą dorosłych. My jako dodatek owocowy proponujemy maliny i jeżyny, bo akurat je mieliśmy, ale Wy możecie dodać inne wasze ulubione owoce. 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 czekoladki Kinder
garść malin
garść jeżyn
4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
1 jajko

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadrat o długości krótszego boku. Na każdym rogu kwadratu położyć po 1 czekoladce i zawinąć do środka tworząc poduszeczkę pustą w środku. Rogi skleić ze sobą. Na środku rozsmarować krem czekoladowy, ułożyć maliny i jeżyny. Z pozostałego ciasta wyciąć cieniutkie paseczki i ułożyć na wierzchu według uznania. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 230°C przez około 15 minut. Z pozostałego ciasta można zrobić kilka rogalików z dowolnym nadzieniem. 







Komentarze

Popularne posty