Fioletowe gnocchi
Składniki:
400 g fioletowych ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli i pieprz
1 jajko
1 łyżka mielonych migdałów
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z 1 pomarańczy
100 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania
4 łyżki oliwy
40 g masła stopionego
30 g migdałów bez skórki (posiekanych i podprażonych)
30 g orzechów laskowych (posiekanych i podprażonych)
garść startego parmezanu
400 g fioletowych ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli i pieprz
1 jajko
1 łyżka mielonych migdałów
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z 1 pomarańczy
100 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania
4 łyżki oliwy
40 g masła stopionego
30 g migdałów bez skórki (posiekanych i podprażonych)
30 g orzechów laskowych (posiekanych i podprażonych)
garść startego parmezanu
Ziemniaki opłukać i ugotować do miękkości. Wystudzić i obierać ze skóry. Jajko roztrzepać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę na stolnicę, doprawić solą i pieprzem, połączyć z migdałami, gałką muszkatołową i skórką pomarańczową. Zrobić wgłębienie w masie ziemniaczanej, dodać do środka jajko, 40 g mąki, wymieszać, aż masa będzie gładka. Dodać 3-4 łyżki oliwy oraz resztę mąki, wyrobić ciasto i uformować w kulę. Podzielić na trzy równe części, z każdej uformować wałek o średnicy 1,5 cm, podsypując mąką. Formować na kluski o grubości 2 cm. Każdą kluskę delikatnie przycisnąć wewnętrzną stroną widelca, aby powstały rowki. Oprószyć mąką. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i partiami gotować kluski. Będą gotowe po 3-4 minutach. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową. Masło rozpuścić na patelni, dodać migdały i orzechy, chwilę podprażyć, dodać gnocchi i posypać parmezanem.
*https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/fioletowy-ziemniak-w-czym-jest-lepszy-od-normalnego-ziemniaka-aa-j1SY-kuRM-DLcu.html
Komentarze
Prześlij komentarz