Eklery truskawkowe

Eklery i truskawki mmm... to super połączenie, zresztą my jesteśmy smakoszami w zasadzie wszystkiego co słodkie. Nasze wyszły bardzo smaczne, jednak nad forma musimy jeszcze popracować albo raczej zakupić inny piekarnik. Bo niestety nasze do ciasta parzonego nadają się średnio, bo niektórych funkcji po prostu nie możemy wyłączyć. A eklery najlepiej lubią zwykłe piekarniki bez temooobiegów.

Składniki:

Ciasto parzone:
125g mleka 3,2%
125g śmietanki 30% lub 125g wody
5g soli
125g masła
150g mąki pszennej
250g jajek (ok. 4-5 sztuk)

Krem truskawkowy:
220g puree z truskawek
65g cukru
300g śmietanki 36%
5g żelatyny
25g wody

Polewa:
1 biała czekolada 
3 łyżki śmietanki 36%
czerwony/różowy barwnik 

Ciasto parzone: Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Mleko, śmietanę/wodę, masło, sól umieścić w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadzić płyn do wrzenia. Dodać mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszać energicznie drewnianą łyżką. Umieścić garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty. Masę przełożyć do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Po tym czasie przełożyć ją do misy miksera, ustawić na niskie obroty i stopniowo dodawać jajka, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodać 3 jajka i sprawdzić, czy konsystencja jest odpowiednia dotykając ciasta palcem. (Rozciągnięte między dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który od razu opada) Miksować do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na macie silikonowej lub papierze do pieczenia 6cm eklery w dużych odstępach.
Włożyć eklery i od razu obniżyć temperaturę do 180 stopni i kontynuować pieczenie przez 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika! Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Krem truskawkowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Puree z truskawek zagotować z cukrem. Do gorącego puree dodać masę żelatynową, wymieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Puree odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do schłodzonego puree dodać 3-4 łyżki śmietanki, aby wyrównać temperatury. Całość przelać do pozostałej śmietanki i ubijać na gęsty krem. Na spodzie każdego eklera zrobić 3-4 niewielkie wgłębienia, tak aby nadziać eklery od spodu kremem. Lub przecinać na pół i przekładać jak kanapkę.
Polewa: białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej dodać odrobinę barwnika, wymieszać. Dekorować gotowe eklery rękawem cukierniczym z malutkim otworem. 






Komentarze

Popularne posty