Chłodnik z awokado

Jak na dworze gorąco, to chłodnik na obiad obowiązkowy. W kuchni się nie nagrzeje od gotowania i smaczny orzeźwiający obiad dla domowników gotowy. Dzisiejsza propozycja to połączenie awokado, ogórka i rzodkiewki. Na prawdę pycha...


Składniki:

2 średnie awokado
300 g ogórków
6 rzodkiewek
½ pęczka koperku
1 łyżka soku z cytryny
250 g jogurtu naturalnego
250 g śmietany 18%
sól
pieprz
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki słonecznika łuskanego

Ogórki obrać ze skórki, 3 sztuki zetrzeć na tarce, umieścić na sitku, pozostawić na około 5 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić w większej misce. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ ze skórki, pokroić a następnie umieść w misce i dodać sok z cytryny. Dodać posiekany koperek oraz jogurt naturalny i śmietanę. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz octem do smaku. Następnie umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.
Pozostałe ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Pokrojone w kostkę warzywa dodać do chłodnika i wymieszać. Przed podaniem posypać prażonym słonecznikiem.







Komentarze

Popularne posty