Bułeczki z żółtym serem bez drożdży
Jest wieczór, zabrakło pieczywa a domownikom jak na złość dopisuje apetyt. Idziecie do lodówki, a tam drożdże też wyszły. Nie martwcie się, kulinarni biegną z pomocą. Mamy dla was pachnące bułeczki z żółtym serem na proszku do pieczenia. Najlepsze na świeżo z dobrym masełkiem.
Składniki:
470 g mąki pszennej
80 ml oleju
2 jajka
240 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g żółtego sera
Mleko jajka i olej wymieszać razem w misce, w drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól, dolać wymieszane mokre składniki. Wymieszać wszystko razem do połączenia się składników w ciasto. Następnie przełożyć je na stolnicę i podsypując mąką zagnieść na gładkie ciasto. Następnie podzielić dzielimy je na 8-9 części i z każdej w dłoniach formować okrągłą bułeczkę, obtaczać lekko w mące, żeby się nie lepiła do rąk. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez ok 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz