Domowy kebab drobiowy

W dzisiejszym szybkim świecie, wiele osób żywi się tym tureckim daniem, tylko ciekawi nas co się kryje w tej bułce z budki? A może zostawmy te domysły i zróbmy szybciutko swojego, domowego kebeba. Sposób bardzo nam się spodobał, mięso jest soczyste, a zarazem kruche. Oczywiście możecie serwować w picie, w tortilli, czy też my jako danie. Polecamy.

Składniki: 

3 filety z kurczaka
50 ml oleju rzepakowego
przyprawa kebeb-gyros
3 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra w proszku
kumin rzymski w proszku
bazylia. oregano
duża cebula
3-4 długie wykałaczki tzw. szaszłykówki

Mieś pokroić w plastry, do oleju dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek, wymieszać, zamarynować mięso na 1-2 godziny w lodówce. Cebulę przekroić na pół, jedną połówkę postawić na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, stroną przeciętą na pół. Wbić 3 wykałaczki cebulę i nabijać mięso plastrami, przesuwając do cebuli i tworząc piramidę mięsną, dobrze docisnąć. Na końcówki wykałaczek nabić drugą połówkę cebuli i całość owinąć folią aluminiową. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 80 minut, aż mięso będzie upieczone. Kroić na drobne kawałki i podawać z picie, bułce, tortilli czy jako danie z frytkami i surówkami. Można piramidę mięsa przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.









Komentarze

Popularne posty