Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasta ucierane inaczej zwane piaskowymi czy biszkoptowo-tłuszczowymi to dobra propozycja dla początkujących gospodyń i tych którym biszkopty nie chcą się udać z żadnego przepisu. A znamy takie. Wystarczy dorzucić dowolne owoce jakimi akurat dysponujemy, u nas akurat truskawki, i gotowe.
Składniki:
225 g masła
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g serka mascarpone
4 jajka
szczypta soli
ok. 300 g truskawek
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą. Do dużej miseczki przełożyć miękkie masło razem z cukrem i miksować przez około 5 minut. W oddzielnej miseczce przez chwilę miksować jajka z ekstraktem z wanilii. Następnie przelać do masła i miksować tylko do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać suche składniki, następnie serek mascarpone. Wyłożyć do formy i układać kawałki wydrylowanych śliwek rozcięciem ku górze. Piec w temp. 175 °C przez około 50-60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika na 15 minut, następnie wyciągnąć i zostawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz