Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki w tradycyjnym wydaniu lubimy nawet bardzo, tylko nie bardzo lubimy przygotowywać do nich kapustę. Wpadliśmy więc na pomysł przygotowania gołąbków z kapusty pekińskiej. Jest równie smacznie a dużo szybciej.
600 g mięsa mielonego
duża kapusta pekińska
100 g ryżu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
Sos:
1 szklanka passaty pomidorowej
½ szklanki wody z zaparzania liści
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka oregano
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotować wodę. Do garnka wkładać liście kapusty i gotować ok. 2 minuty. Wyjąć i dodatkowo można odciąć biały nerw z liści. Surowe mięso mielone doprawić solą oraz pieprzem oraz majerankiem. Dodać podsmażoną cebulę oraz czosnek. Na końcu dodać ugotowany ryż i całość wymieszać. Na środek liścia nałożyć farsz. Ciasno zwinąć.
Jeśli zostaną liście z kapusty ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć gołąbki.
Passatę wymieszać z wodą z kapusty oraz przyprawami. Gotowym sosem polać gołąbki i rozsmarować.
Gołąbki piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 45 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia, aby gołąbki lekko się podpiekły.
Komentarze
Prześlij komentarz