Ciastka francuskie na kefirze
Delikatne, chrupiące, lekko listkujące ciasteczka na kefirze, z pewnością przypadną Wam do gustu. My zrobiliśmy je w kształcie trójkątów, jednak mogą one być w innym, Waszym ulubionym kształcie. Można je jeść posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionego dżemu lub konfitury.
Składniki:
Ciasto:
240g mąki
125 g masła
125 g kefiru
5g proszku do pieczenia
Kruszonka:
100 g cukru
70g masła
80g mąki
Do głębokiej miski, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mąką. Dodać kefir i dobrze wymieszać a następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, potem dodać starte schłodzone masło i utrzeć na okruchy. Wstawić do lodówki.
Ciasto po schłodzeniu podzielić na sześć równych części. Wszystkie części bardzo cienko rozwałkować i układać naprzemiennie: ciasto-kruszonka, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane warstwy pokroić na małe trójkąty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut w temperaturze 18 stopni. Gotowe ciastka obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz