Blok truskawkowy

To że my bloki uwielbiamy to wiecie, zarówno wersji czekoladowej jak i białej, i że truskawki uwielbiamy to też już z pewnością zauważyliście. Połączyliśmy zatem te dwa smaki i mamy blok truskawkowy. Dla nas mega. Róbcie póki są truskawki.


Składniki:

250 g masła
200 g cukru
200 g truskawek
500 g mleka w proszku
150 g herbatników (75 g zwykłych herbatników i 75 g kakaowych)

Truskawki obrać z szypułek i zblendować. Herbatniki pokruszyć.
W rondelku umieścić masło, cukier i zblendowane truskawki. Całość podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Następnie rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Masę energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać pokruszone herbatniki i ponownie wymieszać. Masa będzie szybko gęstniała, więc ważne jest, aby sprawnie wymieszać ją z mlekiem w proszku i herbatnikami. Gotową masę umieść w keksówce wyłożonej folią spożywczą i docisnąć do formy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.








Komentarze

Popularne posty