Kurczak ze szpinakiem
Kurczak i szpinak to już doskonałe połączenia, a jak jeszcze dodamy do tego cebulkę, czosnek i boczek to mamy aromatyczne i pyszne danie. Nasz kurczak znikał wprost z patelni, ledwo udało nam się coś chwycić do zdjęcia.
6 udek z kurczaka bez skóry i kości
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki masła
1 mała cebula posiekana
6 ząbków czosnku posiekanych
1/3 szklanki bulionu
1/2 szklanka usmażonego pokrojonego boczku
1 i 3/4 szklanki śmietanki 30%
3 szklanki szpinaku baby
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżka wody
Przyprawić kurczaka solą i pieprzem. Odłożyć na bok. Na suchą patelnię dodać pokrojony boczek i smażyć aż stanie się ciemno złocisty i chrupiący. Zdjąć z ognia.
Rozgrzać olej na patelni i dodać kurczaka. Smaż przez około 7 minut na wysokim ogniu, lub aż kurczak będzie gotowy. Aby sprawdzić gotowość kurczaka, wbić w niego widelec, a następnie przycisnąć kurczaka. Jeżeli sok który wypłynie będzie różowy to znaczy, że jeszcze jest surowy. Jak będzie gotowy zdjąć z ognia
Na tą samą patelnię dodać masło, czosnek i cebulę. Smażyć wszystko na wysokim ogniu, aż zawartość patelni będzie wydzielała bardzo mocny aromat. Następnie wlać bulion i zmniejszyć ogień. Dodać usmażony boczek pokrojony w drobne kawałki. Gotować aż cebula stanie się lekko przejrzysta.
Dodać śmietankę i wszystko wymieszać. Zredukować lekko sos.
Wrzuć szpinak i parmezan. Wszystko wymieszać, tak aby ser się rozpuścił, a następnie doprawić solą, pieprzem.
Aby sos był gęstszy to zmieszać skrobię kukurydzianą z wodą i dolać do patelni. Wszystko wymieszać i gotuj przez 3 minuty, aż zgęstnieje.
Do patelni dodaj wcześniej usmażonego kurczaka i dusić razem przez chwilę.
Komentarze
Prześlij komentarz