Zapiekanka makaronowa z patelni

Zapiekanka kojarzy się z przygotowywaniem jej w piecu czy piekarniku, zazwyczaj posypana sporą ilością sera. My przygotowaliśmy nieco inna wersję, dla tych co piekarnika nie mają, tym razem na patelni. Smakowała jak zawsze bardzo dobrze i zniknęła do ostatniego kęsa. 

Składniki:

420 g makaronu
400 g piersi z kurczaka
200 g sera żółtego
2 szt cebuli
2 szt papryki czerwonej
800 g pomidorów krojonych z puszki (bez skóry)
20 g oliwy 
czosnek granulowany 
sól
pieprz
papryka wędzona
bazylia suszona
natka pietruszki

Cebulę i paprykę czerwoną pokroić  na drobną kostkę. Mięso pokroić w kostkę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę, przez około 3-4 minuty. Następnie dodać mięso i przyprawić je. Smażyć mięso do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać paprykę czerwoną i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pomidory z puszki. Wymieszać i doprawić. Smażyć przez około 3 minuty. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce. Dodać do całości makaron i wymieszać. Posypać całość startym serem i trzymać na patelni, aż do jego rozpuszczenia. Można przykryć patelnie pokrywką. Pietruszkę posiekać na drobno i posypać całość. 









Komentarze

Popularne posty