Małpi chlebek
Małpi chlebek – Monkey bread to amerykański przysmak. Słodki drożdżowy chlebek cynamonowy, w postaci bułeczek do odrywania. Słodki, mięciutki i obłędnie pachnący. Skąd taka nazwa? Nie mamy pojęcia, ale czy to ważne jak coś jest pyszne? Gorąco polecamy, zakochacie się w tym przepisie a najbardziej w tym smaku.
1 jajko
500 g mąki
300 ml mleka
7 g drożdży instant
50 g masła
50 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
50 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
50 g masła
Do ciepłego mleka wsypać drożdże oraz cukier, całość dokładnie wymieszać. Do mleka wsypać przesianą mąkę, jajko, sól i roztopione masło. Z wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulkę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta tworzyć kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczać je w rozpuszczonym maśle, a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Formę na babkę natłuścić, posypać bułką tartą. Umieścić w środku gotowe kuleczki. Odstawić na około 20 min do wyrośnięcia.
Piec ok. 35 min w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz