Wiosenny chłodnik z zielonych szparagów
Wiosenny chłodnik. Zapytacie dlaczego nie letni skoro latem jest najcieplej. Otóż latem przynajmniej u nas nie ma szparagów, więc zupa byłaby trudna w wykonaniu bez głównego składnika. Ale i w wiosenny cieplejszy dzień można z chęcią zjeść zupę na zimno a nie na gorąco.
500 g zielonych szparagów
sól
cukier
śmietana 12%
6 jajek przepiórczych lub 2 jaja kurze
3 łyżki twarogu wędzonego
Szparagi umyć, pokroić w nieduże kawałki (odłożyć dwie główki szparagów) zalać wrzącą wodą (wody powinno być 1 cm ponad szparagi), ugotować do miękkości.
Zmiksować bardzo dokładnie. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą i cukrem do smaku.
Odstawić do ostudzenia. Wymieszać z 3-5 łyżkami śmietany. Jaja przepiórcze ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.
Pozostałe główki szparagów posiekać.
Na dnie talerza ułożyć jajka, posypać posiekanymi szparagami, wlać zupę. Posypać pokruszonym twarogiem.
Komentarze
Prześlij komentarz