Drożdżowe rogale z ciasta topionego
Ciasto:
750g mąki pszennej tortowej
250g masła lub margaryny
100g cukru
200ml mleka
80g drożdży świeżych
2 jajka
cukier waniliowy
Nadzienie:
200 g czekolady mlecznej
200 g orzechów włoskich
Do miski wkruszyć drożdże, dodać 100g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki. Całość dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki oraz rozbełtane jajka, cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagnieść ciasto tak by było gładkie i błyszczące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć je do miski napełnionej zimną wodą.
Ciasto zostawić w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić nad kąpielą wodną, dodać do niej zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyjąc je z wody i dać do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiać podsypując mąką.
Podzielić na części, każdą część wałkować na duże koło, kroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać trochę nadzienia i zwijać tworząc rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz