Muffiny leśny mech
Szpinak zazwyczaj dodajemy do dań wytrawnych, ale dla koloru to warzywo świetnie sprawdza się również w ciastach i ciasteczkach. Spójrzcie tylko jak pięknie prezentują się muffinki w kolorze zielonym. No dla nas rewelacja, plus do ozdoby ulubione owoce i mamy wspaniałe ciasteczka na podwieczorek przy mikrofonie i nie tylko.
Składniki:
300 g świeżego szpinaku
3 duże jajka
3/4 drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Świeży szpinak umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić jajka wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.
Bezpośrednio do masy jajeczno-szpinakowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Ciastem wypełnić papilotki wyłożone w formie do muffinek, do pełna. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu z babeczek odciąć górkę, pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji.
Krem śmietankowo – cytrynowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub kilka kropel aromatu z cytryny
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.
Dodatkowo:
świeże owoce jagód/borówki amerykańskiej i granatu, do dekoracji
Na babeczki wyłożyć krem śmietankowo – cytrynowy np. przy pomocy rękawa cukierniczego. Po kremie posypać okruchami ciasta, w taki sposób, by przykleiły się do kremu, udekorować owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz