Gofry buraczane
Różowych gofrów jeszcze u nas nie było. Nie myślcie ze dodaliśmy barwnika bo to nie w naszym stylu. My zrobiliśmy je z dodatkiem buraczków ćwikłowych. W smaku buraczki są wyczuwalne tylko delikatnie. Dlatego polecamy nasze gofry mamom niejadków, by mogły przemycić w takiej formie warzywa do diety swoich dzieci.
200 g ugotowanego buraka
200 g mąki
2 jajka
360 ml mleka owsianego
2 łyżki oleju
Buraki umieść w kielichu blendera i zmiksować na mus razem z jajkiem i mlekiem.
Do miski przesiać mąkę. Dodać mus oraz łyżkę oleju i wymieszać całość mikserem lub trzepaczką do uzyskania gęstej konsystencji (ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu, jeśli będzie zbyt gęste dodaj więcej mleka).
Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy około 5 – 7 min. Podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz