Buraczkowe brownie
Dostaliśmy obdarowani większą ilością buraczków ćwikłowych, więc przetwarzamy je nie tylko na dania wytrawne, ale również na słodkości. Brownie z buraczków jest wyśmienite, wilgotne i pełne smaku. Gorąco polecamy do popołudniowej kawy czy herbaty. Z pewnością zaskoczy niejednego smakosza.
1 szklanka tartych buraków
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1/3 szkl oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki orzechów do dekoracji
Białka ubić porządnie z połową cukru, dodać żółtka. Buraczki surowe, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi, dodać olej. Połączyć z ubitą pianą z żółtkami, wymieszać dokładnie chociaż delikatnie. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka. Po ostygnięciu polać lukrem królewskim i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz