Orange curd
Orange curd, czyli angielski krem pomarańczowy to brat cytrynowego lemon curd. Wersja pomarańczowa jest nieco słodsza, ale bardziej aromatyczna. Doskonale sprawdza się do różnego rodzaju ciast. W naszym przypadku ten krem był bazą do nadzienia pomarańczowych makaroników, które zobaczycie wkrótce.
125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 dużych pomarańczy (wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem)
75 g cukru
80 g zimnego masła
2 jajka
2 żółtka
Kremy typu curd przygotowuje się w kąpieli wodnej.
Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.
Po kilku minutach masa stanie się ciepła, wtedy należy dodać połowę pokrojonego masła cały czas mieszając. Gdy po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć, należy wtedy dodać resztę masła i zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się charakterystycznych bąbelków. Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej krem zwarzy się.
Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz