Sernik japoński
Sernik japoński, podobnie jak japońskie naleśniki podbija internet. Ich charakterystyczną cechą jest puszystość i delikatność przez dodatek piany ubitej na sztywno. Sernik doskonale smakuje zarówno z czekoladą jak i owocami, możecie dodać to co macie pod ręką.
Składniki:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
250 g serka mascarpone
100 ml mleka
50 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
Na garnku z gorącą wodą ustawić miskę i umieścić w niej serek, masło oraz mleko. Podgrzewać, mieszać trzepaczką, aż składniki się rozpuszczą, tworząc gładką serową masę. Odstawić do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka, skórkę oraz sok z cytryny, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszać aż składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek. Białka zmiksować z odrobiną soli, po czym partiami - łyżka po łyżce - dodawać cukier. Miksować aż białka utworzą sztywną, gładką i lśniącą masę, ubite białka połączyć partiami z serem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (powinien wystawać kilka centymetrów ponad brzegi formy); od zewnątrz tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową. Postawić w żaroodpornym naczyniu (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Do tak przygotowanej formy, przełożyć masę serową. Do żaroodpornego naczynia wlej wrzącą wodę - powinna sięgać do połowy wysokości formy z ciastem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 15 - 17 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140° C i piecz przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu, sernik zostawić w wyłączonym piekarniku na kolejne pół godziny, wyjąć i wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz