Grecka zupa z ciecierzycy
Bardzo fajna zupa, świeża ale zarazem dość sycąca. Czy pochodzi na prawdę z Grecji tego nie wiemy, być może tak samo jak ryba po grecku, bo składniki są bardziej polskie. Jednak czy to ważne? Ważne że nam a z pewnością i Wam zasmakuje.
400 g ciecierzycy w puszcze
2 gałązki selera naciowego
1 cebula
1 marchewka
4 ząbki czosnku
1 spory ziemniak
2 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego oregano
ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka płatków chili
sok z 1-2 cytryn
sól, pieprz
oliwa
pół pęczka natki pietruszki
Wszystkie warzywa pokroić na podobnej wielkości kostkę (czosnek przeciskamy przez praskę). W sporym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i wrzucić do niego warzywa (poza czosnkiem). Przesmażyć, aż zaczną lekko zmiękną, a cebula się zeszkli. Dorzucić liście laurowe, i zalać bulionem. Doprawić całość solą, pieprzem, oregano, chili i czosnkiem. Po ok. 15 minutach gotowania dodać odsączoną ciecierzycę.
Gotować, aż warzywa zmiękną, a ciecierzyca będzie kremowa po rozgnieceniu. Dodać sok z cytryny stopniowo, próbując czy zupa jest wystarczająco kwaskowa. Dorzucić do zupy posiekaną pietruszkę.
Komentarze
Prześlij komentarz