Mazurek kokosowy z matchą

Matcha to herbata wywodząca się z Japonii, uznawana jest za najcenniejszy rodzaj herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni. Przypisuje się jej wiele właściwości między innym odprężające czy antystresowe. My postanowiliśmy tym razem ten cenny składnik wykorzystać nieco inaczej. Jako dodatek smakowy i kolorystyczny do mazurków. Wyszło na prawdę ciekawie. teraz możemy usiąść i odprężyć się przy kawałku dobrego mazurka.
 
Składniki:

Spód:
200 g mąki pszennej
30 g kakao 
50 g cukru pudru 
sól duża szczypta
150 g zimnego masła 
1 jajko 

Krem kokosowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej 
200 g cukru 
duża szczypta soli 
3 jajka
150 g wiórki kokosowe 
50 g mąki pszennej 

Polewa matcha 
100 g śmietanki 36% 
200 g białej czekolady 
matcha do smaku

Mąkę, kakao, cukier puder i sól rozetrzeć z zimnym masłem do otrzymania konsystencji piasku. Dodać jajko i wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Zimne ciasto wałkować na placek o grubości około 4 mm nieco większy niż forma. Ostrożnie wyłożyć nim formę, dociskając brzegi i odciąć nadmiar z krawędzi. Nakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki na minimum 20 minut. Po tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć ryżem lub fasolą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15-20 minut. Wyjąć  obciążenie i dopiec.
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i solą na jasną masę. Dodać jajka po jednym, mieszać. Dodać wiórki i mąkę i mieszać do połączenia składników. Na upieczony spód wyłożyć nadzienie do połowy rantu. Piec w 175 stopniach przez 15 minut.
Śmietankę doprowadzić do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odstawiamy na 5 minut do rozpuszczenia czekolady i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielić pomiędzy trzy miseczki i do dwóch dodać matchę (tyle by otrzymać dwa różne odcienie zieleni).
Gdy mazurek ostygnie, wylać najpierw białą polewę tak, aby jednolicie zakryła nadzienie. Łyżeczką robić kleksy z dwóch pozostałych kolorów polewy.





Komentarze

Popularne posty