Udka po turecku
Bardzo smaczne udka z cukinią, cebulą i pieczarkami pieczone w jogurtowym sosie. Zapytacie dlaczego po turecku? Ponieważ przepis pochodzi z tiktoka i tłumaczyliśmy go z języka tureckiego. Szukamy inspiracji niemal wszędzie.
12 pałek z kurczaka
cukinia
2 cebule
200 g pieczarek
Sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół szklanki oleju
2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
Składniki sosu wymieszać, udka umyć, wymieszać z sosem, wstawić do lodówki. Cukinie, cebulę i pieczarki pokroić w półplastry, dodać do mięsa i przechowywać minimum godzinę w lodówce. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i zapiekać około godziny, ostatnie 15 minut piec bez przykrycia.
Komentarze
Prześlij komentarz