Zielona zapiekanka z indykiem
Zapiekany makaron już nie raz gościł u nas na blogu. Dzisiaj serwujemy go na zielono, z dużą ilością zielonych warzyw, przypraw, ziół. Po prostu kwintesencja smaku, aromatu i pozytywnych wrażeń organoleptycznych.
Składniki:
makaron penne
400g filetu z indyka
szklanka zielonej fasolki szparagowej
szklanka zielonej fasolki szparagowej
szklanka zielonego groszku
cebula
200 g pieczarek
średniej wielkości cukinia
150 g żółtego sera
przyprawa do gyrosa
cebula
200 g pieczarek
średniej wielkości cukinia
150 g żółtego sera
przyprawa do gyrosa
sól
pieprz
oregano
papryka ostra
czosnek granulowany
Makaron ugotować w osolonej wodzie
al dente. Pierś z indyka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do
gyrosa, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju i odsączyć na
ręczniku papierowym. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy kurczaka,
wrzucić posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plastry. Składniki
podsmażyć kilka minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w paski,
fasolkę i groszek. Całość smażyć, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, czosnkiem i papryką. W dużej misce wymieszać ze sobą makaron, kurczaka i warzywa. Całość przełożyć do
naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekankę piec około 15 min, aż ser się rozpuści.
Komentarze
Prześlij komentarz