Babka śmietankowa
Nabyliśmy nową formę, to mus było ją wypróbować nie mogłaby tak leżeć i czekać na lepsze czasy. Należymy do tych niecierpliwych. Powstała babka śmietankowa. Lekko wilgotna i delikatna w smaku. A czy długo świeża? Tego nie wiemy bo nasza zniknęła w ciągu godziny.
3 jajka
225 g cukru
260 g gęstej śmietany 18 %
30 g masła
300 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać śmietanę, miękkie masło, zmiksować do połączenia. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać przygotowaną masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz