Japońskie naleśniki


Ostatnio w internecie krąży przepis, a nawet kilka przepisów na japońskie naleśniki. Postanowiliśmy i my je wykonać. Tak naprawdę to raczej placuszki, grubiutkie i pulchne. Najlepiej smażyć je w rantach, wtedy zachowują swój kształt. jęli ich nie macie to można zrobić je w foremkach do pierniczków lub smażyć jak placuszki ale wtedy będą bardziej płaskie. jednak smak będzie ten sam. A dodatki możecie komponować sami, nam najbardziej smakują z owocami.


Składniki:

150 g maślanki
125 g mąki pszennej
25 g stopionego masła 
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
3 białka
szczypta soli
30 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego 
1/2 łyżeczki soku z cytryny

W misce wymieszać maślankę, żółtko, cukier wanilinowy, masło. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto.
W drugiej misce ubić białka na sztywno z sokiem z cytryny. Podczas ubijania powoli dodawać cukier. Połączyć ze sobą produkty z obu misek dodając do ciasta ubite białka i delikatnie wymieszać. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni.
















Komentarze

Popularne posty