Zupa szpinakowa



Szpinak - warzywo liściaste przez jednych uwielbiane, przez innych zupełnie odwrotnie. My należymy na szczęście do tych pierwszych bo wiemy co dobre i zdrowe. Tym razem proponujemy zupę jarzynową ze szpinakiem. Bardzo smaczna nam wyszła i nawet ci z naszej grupy co szpinak omijają z daleka przyznali, że "o jaka dobra ta zupa".


Składniki:


300 g świeżego szpinaku 
3 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
1 marchewka
1 pietruszka
malutki kawałek selera
2 nieduże ziemniaki
1 kostka śmietankowego serka topionego
ok. 600 ml wody
2 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
sól i pieprz 
1 łyżka masła


Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć płomień do minimum i całość gotować ujemy.
Gdy bulion się gotuje, przygotować szpinak. Należy go dokładnie umyć, a następnie posiekać. 
Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać, wrzucić cebulę, a po minucie czosnek. Gdy się zeszklą dodać szpinak i chwilkę dusić, aż liście zwiędną. Całość doprawić.
Do gotującego się bulionu przełożyć całą zawartość patelni wraz z pokrojonym w kosteczkę serkiem topionym. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować.
Gdy ziemniaki są miękkie, a serek się roztopił, zupę doprawić solą i pieprzem.










Komentarze

Popularne posty