Kurczak w mleku kokosowym



Potrawa al'a gulasz, potrawka ale oprócz mięsa drobiowego pełna kolorowych i smacznych warzyw. Można ją zajadać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ulubionego ryżu. Ciekawy smak z lekko wyczuwalna nutką kokosu, nadaje daniu nieco egzotyki. 


Składniki:

2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
2 cebule
1 cukinia
300 g zielonej fasolki
1 papryczka chili (opcjonalnie)
100 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
sól
pieprz
curry
kurkuma
kolendra
olej do smażenia

Filety z kurczaka pokroić na małe kawałki i bejcować w marynacie z oleju i przypraw, następnie krótko podsmażyć dodać pokrojone w kawałki warzywa, smażyć jeszcze chwile i zalać bulionem. Dodać przyprawy (w tym spora ilość curry, aż do zabarwienia sosu). Dusić na średnim ogniu ok. 25-30 minut, 10 minut przed końcem dodać mleko kokosowe i doprawić w razie potrzeby. Podawać z ryżem.











Komentarze

Popularne posty