Faworki z mascarpone



Kiedyś żyliśmy w przekonaniu, że faworki są tylko jedne, tradycyjne i tyle. A okazuje się, iż wariacji na ich temat jest wiele i produktów które można zastosować do ich robienia również. Dzisiejszy odmienny dodatek to serek mascarpone który nadaje delikatności. 


Składniki:


300 g mąki tortowej
250 g serka mascarpone
4 żółtka
1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia np. rzepakowy
cukier puder + 1 łyżeczka cukru waniliowego do oprószenia



Mąkę przesiać do dużej miski, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Wałkiem „bić ” ciasto, czyli po prostu uderzać, aby wtłoczyć powietrze przez co podczas smażenia będą wypukłe. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30-60 min. Ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na bardzo cienki placek około 1-2 mm grubości. Następnie wycinać paski wzdłuż i przekrawać w poprzek ciasta. Każdy kawałek nacinać w środku i przekładać przez niego jeden koniec. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.












Komentarze

Popularne posty