Ciasto ucierane z serem

Dzisiaj ćwiczyliśmy sporządzanie ciast ucieranych czyli biszkoptowo-tłuszczowych, wariacją na ten temat jest ciasto twarogowe. Gdzie dodatek białego sera do ciasta nadaje wilgotność, maślany smak i delikatną strukturę ciasta. To taka propozycja na szybki placek na popołudnie.


Składniki:

Ciasto:
400 g mąki
200 g margaryny
200 g sera białego
3 jajka
250 g cukru
1/2 szklanki śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego 

Polewa:
1/2 kostki margaryny 
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka


Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawać biały ser. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do masy serowej dodać żółtka, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać (ciasto jest dość gęste). 
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą.









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty