Pączki afrykańskie


Kolejne "inne" pączki na tłusty czwartek. Proste, łatwe i przyjemne. Szybko się wyrabiają, szybko skręcają i równie szybko znikają. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków i to nie tylko na tłusty czwartek.


Składniki:


500 g (4 szklanki) mąki plus trochę do podsypywania

15 g świeżych lub 2,5 łyżeczki suszonych drożdży

3 łyżki (około 40 g) rozpuszczonego masła

45 g (3 łyżki) cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko

350 ml niesłodzonego mleka

olej do smażenia

około pół szklanki cukru + 1 cynamonu


Mleko skondensowane delikatnie podgrzać, dodać do niego drożdże i cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. W dużej misce umieść mąkę, jajko, sól i rozpuszczone masło, dodać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Podzielić ciasto na pół, potem każdą część znowu na pół i na pół, aby uzyskać 8 części. Teraz każdą część podzielić na trzy, będą to nieduże kawałki ciasta, trochę większe od orzecha włoskiego. Minimalnie podsypując mąką utocz z każdej kulki długi na około 30 cm wałeczek, a następnie skręcić go kilkakrotnie i zlepić końce. Odłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pączki przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Do szerokiego rondla wlać olej na 4 cm wysokości i go pogrzej do temperatury około 170-180 stopni. Smażyć po kilka pączków jednocześnie, po około 2 minuty na jedną stronę. Zaraz po usmażeniu obtoczyć pączki w cukrze zmieszanym z cynamonem.




Komentarze

Popularne posty